2018 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU VE MAHALLİ İDARELER
Salim DEMİRHAN
E. Devlet Bütçe Uzmanı
Bütçe, yürütme organının yıl içinde devletin malî yönetimi konusunda söz sahibi olmasını meşrulaştıran hukuki bir belgedir. Bu nedenle bütçe, gerek malî gerek iktisadî gerekse siyasî bakımdan büyük önem arz etmektedir.
Bu bağlamda bütçe hakkından da bahsedecek olursak, malî araçların ortaya çıkışı, kullanılışı ve denetiminde toplum adına karar vermeye yetkili kurumların söz sahibi olmaları anlamına gelmektedir. Demokratik rejimlerde bu hak, halk temsilcileri yoluyla dolaylı bir biçimde kullanılmaktadır. Bütçe hakkı ile ilgili düzenlemeler, dünya genelinde demokratik yönetim biçimini benimsemiş ülkelerde, devletin malî yönetimini hukukî bir güvenceye kavuşturmak amacıyla da anayasalarda düzenlenmiştir.
1982 Anayasasında da aynı doğrultuda, bütçe ile ilgili düzenlemelere 161 ve 164 üncü maddeleri arasında yer verilerek anayasal bir güvence sağlanmıştır.
5018 sayılı sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun 3 üncü maddesinin (f) bendinde bütçe “belirli bir dönemdeki gelir ve gider tahminleri ile bunların uygulanmasına ilişkin hususları gösteren ve usulüne uygun olarak yürürlüğe konulan belge” olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımlamada, söz konusu Kanun ile yürürlükten kaldırılan 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunundan farklı bir yaklaşım sergilendiğini söylemek yerinde bir yaklaşım olacaktır. 1050 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde bütçe, “devlet devair ve müessesatının senevî varidat ve masarif muhammenatını gösteren ve bunların tatbik ve icrasına mezuniyet veren bir kanun” şeklinde tanımlanmaktaydı. 5018 sayılı Kanunda belge olarak nitelenen bütçenin de bir kanun olduğu açıktır.
Bütçe, yukarıda da değinildiği gibi iktisadî ve siyasî bir kurum olması yanında, aynı zamanda hukukî bir metindir. Bu yönü ile bütçe kanunlarına bütçe dışında hükümlerin de konulması sözkonusu olabilmektedir. Anayasasının 161 inci maddesini 4 üncü fıkrasında “Bütçe kanununa, bütçe ile ilgili hükümler dışında hiçbir hüküm konulamaz” hükmü ile temel kural ortaya konulmaya çalışılmıştır. Mali anayasa niteliğindeki 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 13 üncü maddesinin (j) bendinde, bu konu bir bütçe prensibi olarak düzenlenmiştir.
Bu yönü ile bakıldığında 5018 sayılı Kanunun yürürlüğe girdikten sonra Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu adını alması; merkezi yönetimde genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler ile düzenleyici ve denetleyici kurumları içermesine karşın, mahalli idarelerle ilgili hükümleri içermesi yönünden bir kapsam sorunu yaşandığı görünse bile, düzenlemelerin genellikle bir ödeneğin kullanımına ilişkin olması yanında mahalli idarelerin de tabi olduğu kanunlar (Harcırah ve Taşıt Kanunun gibi) nedeniyle bir düzenleme yapılması gerekliliğinden ortaya çıkmaktadır. Bazı düzenlemelerin ise bunun ötesinde bir nitelik taşıdığını da söylemek gerekmektedir.
Bilindiği üzere, 2018 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunun 31/12/2018 tarihli ve 30287 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunmaktadır. Kanunda mahalli idareleri ilgilendiren hükümler Kanun metninde yer aldığı gibi Kanuna ekli cetvellerde de düzenlemeler yapılmaktadır. Bu düzenlemelere şimdi tek tek bakalım.
MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUN METİNDEKİ DÜZENLEMELER
Kanunun 10, 12 ve 13 üncü maddelerinde mahalli idareleri ilgilendiren hükümlere yer verilmiş bulunmaktadır. Mahalli idarelere ilişkin işlemler başlıklı 10 uncu maddede Maliye Bakanlığı bütçesinde yer alan;
- 12.01.31.00-06.1.0.07-1-05.2 tertibinde yer alan ödenek, 13/1/2005 tarihli ve 5286 sayılı Kanun uyarınca il özel idarelerine devredilen personelin aylık ve diğer her türlü mali ve sosyal haklarına ilişkin ödemelerini karşılamak üzere il özel idarelerine,
- 12.01.31.00-06.1.0.08-1-07.1 tertibinde yer alan ödenek, Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) kapsamında köylerin altyapı ihtiyaçları için il özel idareleri ve/veya köylere hizmet götürme birliklerine,
- 12.01.31.00-06.1.0.09-1-07.1 tertibinde yer alan ödenek, Su Kanalizasyon ve Altyapı Projesi (SUKAP) kapsamında belediyelerin içme suyu ve atıksu projelerini gerçekleştirmek üzere İller Bankası Anonim Şirketine,
tahakkuk ettirilmek suretiyle kullandırılacağı, SUKAP kapsamında ihtiyaç olması hâlinde genel bütçe kapsamındaki ilgili kamu idaresi bütçesine veya özel bütçeli idare bütçesine ödenek aktarılabileceği hüküm altına alınmış ve bu fıkra kapsamında ilgili idarelere yapılan Hazine yardımlarının haczedilemeyeceği ve üzerine ihtiyati tedbir konulamayacağı ifade edilmiştir.
Bu ödemelere ilişkin usul ve esasların ise İçişleri ve Maliye Bakanlıklarınca belirleneceği hükmüne maddede yer verilmiştir.
Madde ayrıca, bu ödeneklerin, 2018 Yılı Yatırım Programında belirlenmesini müteakip, KÖYDES Projesi için iller bazında; SUKAP için ise belediyeler bazında dağılımı, kullandırılması, izlenmesi ve denetimine ilişkin usul ve esasların Yüksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanacağı hüküm altına almıştır.
Hazine garantili imkân ve dış borcun ikraz limiti ile borç üstlenim taahhüt limiti ve borçlanmaya ilişkin işlemler başlığını taşıyan 12 nci maddede 2018 yılında, 28/3/2002 tarihli ve 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna göre sağlanacak; garantili imkân ve dış borcun ikraz limitinin 4,5 milyar ABD dolarını aşamayacağı hükmüne yer verilmiştir.
Gelir ve giderlere ilişkin diğer hükümler başlıklı 13 üncü maddede ise 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 51 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi uyarınca il özel idareleri ve belediyelerin ileri teknoloji ve büyük tutarda maddi kaynak gerektiren altyapı yatırımlarında Kalkınma Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kabul edilen projeleri için yapılacak borçlanmalar, 5302 sayılı Kanunun 51 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi ile 5393 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında hesaplanan faiz dâhil borç limitinin hesaplanmasına dâhil edileceği, ancak il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50’sinden fazlasına sahip oldukları şirketler tarafından Avrupa Birliği ile katılım öncesi mali iş birliği çerçevesinde desteklenen projelerin finansmanı için yapılan borçlanmalar, çok taraflı yatırım ve kalkınma bankalarından doğrudan veya İller Bankası Anonim Şirketi aracılığıyla yapılan borçlanmalar ile SUKAP kapsamında yürütülecek işler için İller Bankası Anonim Şirketinden yapılan borçlanmalarda söz konusu borç stoku limitine uyma şartı aranmayacağı hüküm altına alınmıştır.
E- CETVELİNDEKİ DÜZENLEMELER
Bazı Ödeneklerin Kullanımına ve Harcamalara İlişkin Esasları belirleyen Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa bağlı (E) cetvelinin 17, 18, 20, 29, 36, 57, 61 ve 71 inci maddelerinde mahalli idarelerle ilgili hükümler yer almaktadır.
Cetvelin 17 inci maddesinde Kalkınma Bakanlığı bütçesinin 32.01.34.00-01.3.2.05-1-07.1 tertibinde yer alan ödeneğin, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında; kamu kurum ve kuruluşlarına, kalkınma ajanslarına, kamu yararına çalışan dernek ve vakıflara, üniversitelere, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, il özel idarelerine, belediyelere ve mahalli idare birliklerine CMDP için anılan her bir kurum ve kuruluş tarafından açılacak özel hesap aracılığıyla kullandırılacağı, bu ödenekten verilecek hibe ve desteklerin türleri, sınırları, şartları, kapsamı, kullanımı, harcanması ve denetimine ilişkin usul ve esasları belirlemeye ise Kalkınma Bakanının yetkili olduğu belirtilmiştir.
Cetvelin 18 inci maddesinde de Kalkınma Bakanlığı bütçesinin 32.01.33.00-01.6.0.00-1-07.1 tertibinde yer alan ödeneğin, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında öncelikle Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamındaki iller olmak üzere Kalkınma Bakanlığı tarafından oluşturulacak usul ve esaslar çerçevesinde belirlenecek illerde istihdamın artırılması, sosyal içermenin, spor, kültür ve sanatın geliştirilmesi, SODES programının yürütülmesine yönelik kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ile SODES’in değerlendirilmesi, izlenmesi ve tanıtımına yönelik faaliyetler için kullandırılacağı, bu kapsamda ilgili kalkınma ajansları tarafından kabul edilen veya ilgili kalkınma ajansları veya valilikler tarafından Kalkınma Bakanlığına teklif edilen ve anılan Bakanlık tarafından uygun bulunan projelerin bedelleri, münhasıran proje ile ilgili harcamalarda kullanılmak üzere söz konusu ödenekten ilgili valilik veya kalkınma ajansı adına açılacak özel bir hesaba aktarılacağı ve proje amaçlarına uygun olarak kamu kurum ve kuruluşları, il özel idareleri, belediyeler, mahalli idare birlikleri, meslek odaları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarına Kalkınma Bakanı tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ilgili valilik veya kalkınma ajansı tarafından kullandırılacağı hüküm altına alınmıştır.
Cetvelin 20 nci maddesinde Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİB), Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (KOP BKİB), Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP BKİB) ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP BKİP) bütçelerinin (07.1) ekonomik kodlarını içeren tertiplerinde yer alan ödeneklerin Başkanlıkların sorumlu olduğu bölgelerde uygulanacak eylem planları ile sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ve yaygınlaştırılması, hayvancılık ve bitkisel üretim altyapısı, arazi toplulaştırma, doğal kaynakların korunması ve geliştirilmesi, tarla içi geliştirme hizmetleri, kırsal kalkınma, turizm ve kültürel miras altyapısı, kurumsal ve beşeri kapasitenin artırılması, kentleşme, çevre, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularına ilişkin proje ve faaliyetler ile bölgelerin gelişme potansiyelini artırmaya ve kalkınmasına katkı sağlayacak araştırmalar ve etüd projeler için ilgisine göre il özel idarelerine, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına, belediyelere, kalkınma ajanslarına, araştırma kuruluşlarına, üniversitelere ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına Kalkınma Bakanı tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ilgili Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca kullandırılacağı, bu ödenekten 2017 yılında girişilen yüklenme artıkları da dahil olmak üzere yıllara sari olarak yapılacak harcamalara ilişkin usul ve esasları belirlemeye Kalkınma Bakanının yetkili olduğu belirtilmiştir.
Kasko sigortası ile ilgili olarak Cetvelin 29 uncu maddesinde,bütçelerin diğer tertiplerinin esas giderlerine ilişkin olarak ödenen sigorta giderleri dışında Devlet mallarının sigorta edilmemesi esası ortaya konulmuş ve;
- Yanıcı, patlayıcı maddeler, gemi, uçak, helikopter ve ilaç depolama yerlerinin sigorta giderleri,
- Dış ülkelerdeki Devlete ait temsilcilik binaları ile Devlete ait eşyanın ve kira ile tutulan bina için yapılan sözleşmede sigorta zorunluluğu varsa kiralık binanın, Türk mülkiyetinde olan veya kira ile tutulan yerlerde organizatör şirket tarafından sigorta zorunluluğu konulmuşsa söz konusu yerlerin sigorta giderleri,
- Dış kuruluşlarla ilgili olarak taşıt sigortası (misyon şefinin uygun gördüğü hallerde tam kasko) giderleri,
- Belgelerine göre ayrılması mümkün olmayan sigorta ve navlun giderleri,
- Belediyelere ait itfaiye ve ambulans araçlarının kasko sigortası giderleri,
- Sondaj ve jeofizik çalışmaları kapsamında fiilen arazide veya denizde kullanılan özel amaçlı araç ve ekipmanların sigorta giderleri,
bütçelerinin ilgili tertiplerinden, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait ambulansların kasko sigortası giderleri döner sermaye bütçelerinden, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı envanterinde bulunan ve erbaş ve erler tarafından kullanılan teknik donanımı yüksek ve özel nitelikli askeri araçların kasko sigortası giderleri ise Kantin Yönetmeliklerinde belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde kantin gelirlerinden ödeneceği hüküm altına alınmıştır.
Maddede ayrıca, 237 sayılı Taşıt Kanununa ekli (1) sayılı cetvelde yer alanların emir ve zatlarına tahsis edilen taşıtların kasko sigortası giderleri taşıtın ait olduğu idare bütçesinin ilgili tertiplerinden ödeneceği, ayrıca yakın korumada kullanılan taşıtlardan, söz konusu cetvelin 1, 3 ve 4 üncü sırasında yer alanlara hizmet edenlerin tamamı, 5 inci sırasında yer alanlara hizmet edenlerin en fazla 4 adedi ve diğerlerine hizmet edenlerin en fazla 2 adedinin kasko sigortası giderleri taşıtın ait olduğu idare bütçesinin ilgili tertibinden ödeneceği ifade edilmiştir.
Aynı Kanuna ekli (2) sayılı cetvelin 3, 4 ve 6 ncı sırasında yer alanlar, 8 inci sırasında yer alan Genelkurmay 2 nci Başkanı, 10 uncu sırasında yer alan Ordu ve Donanma Komutanlıkları ile 12 nci sırasında yer alanların makamlarına tahsis edilen araçların kasko giderlerinin ise taşıtın ait olduğu idare bütçesinin ilgili tertiplerinden ödeneceği belirtilmiştir. Burada yeri geldiği için büyükşehir belediye başkanları dahil olmak üzere hiçbir belediye başkanının bu cetvellerde yer almadığını belirtmek gerekmektedir. Belediyelerde yukarıda da ifade edildiği üzere sadece itfaiye ve ambulans araçlarına kasko sigortası yaptırılabilmektedir.
Cetvelin 36 ncı maddesinde, genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri (mahalli idareler bu kapsamda yer almaktadır.) ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca, zorunlu ihtiyaç hallerinde ve ancak Başbakanlığın izni ile konut satın alınabileceği hüküm altına alınmıştır.
Cetvelin 57 nci maddesinde, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri bütçelerinden özel Kanunları gereğince mahalli idarelere aktarılması gereken ödenekler hakkında 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan sınırlayıcı hükmün uygulanmayacağı ifade edilmiştir.
Cetvelin 61 inci maddesinde, Maliye Bakanlığı bütçesinin 12.01.31.00-01.1.2.76-1-05.2 tertibinde yer alan ödeneğin belediyelerin ihtiyaç duyduğu yatırım nitelikli zorunlu projelerin gerçekleştirilmesi amacıyla kullanmaya Maliye Bakanı yetkili kılınmıştır.
Cetvelin 71 inci maddesinde 24.01.33.00-10.2.0.00-1-07.1 tertibinde yer alan ödeneğin, Türkiye’de ikamet eden ve hizmete ihtiyaç duyan 65 yaş üstü yaşlıların korunması ve desteklenmesi ile biyo-psiko sosyal bakıma ihtiyacı olanların yaşadıkları mekânlarda gerekli olan bakımlarının yapılarak yaşamlarının kolaylaştırılmasını amaçlayan Yaşlı Destek Programı (YADES) için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde büyükşehir belediyelerinin program amaçlarına uygun olarak hazırlayacakları projeler için kullandırılacağı hüküm altına alınmıştır.
YADES Programı kapsamında valilikler tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına teklif edilen ve anılan Bakanlık tarafından uygun bulunan projelerden, valinin yetki ve sorumluluğunda gerçekleştirilmesi uygun görülenlerin bedelleri, münhasıran proje ile ilgili harcamalarda kullanılmak üzere söz konusu ödenekten ilde valilik adına açılacak özel bir hesaba aktarılacağı ve proje amaçlarına uygun olarak vali tarafından büyükşehir belediyelerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde kullandırılacağı ifade edilmiştir.
Cetvelin 85 inci maddesinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının (IPA) IV. Bileşeni olan İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi ile IPA II dönemi İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar kapsamlarında proje fonlamalarının tek elden ve daha etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla yatırım programına alınan “İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı Ulusal Katkı Rezervi Projesi” ve “İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programına Destek Projesi”nde üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, kalkınma ajansları ve belediyeler için gerekli olan ulusal katkı paylarının 18.01.33.00-01.1.9.00-1-07.1 tertibinde yer alan ödenekten karşılanacağı belirtilmiştir.
H- CETVELİNDEKİ DÜZENLEMELER
Geçici görevle memuriyet mahalli dışına gönderilen memur ve hizmetlilerin asıl memuriyet mahallinden görevlendirildikleri yerlere hareketleri ile asıl memuriyet mahalline dönünceye kadar yapacakları yolculuk sırasında, evlerinden uzakta olmaları ve asıl görev yerlerinde yapmak zorunda olmadıkları bir takım giderlerin (iaşe ve ibate gideri gibi) karşılanması, sürekli görevle memuriyet mahalli değişen memur ve hizmetlilere de eski görev yerlerinden yeni görev yerlerine geçişte yolculuk sırasında yapacakları giderlere (iaşe gideri gibi) karşılık olarak verilmektedir. Devletin bir tasarrufu sonucu olarak memur veya hizmetlinin yapmak zorunda olduğu ek giderleri karşılamak üzere gün hesabı üzerinden ödenmekte ve miktarları Kanunla belirlenmektedir.
Kanun koyucu, ekonomik ve sosyal şartlardaki değişmeleri de dikkate alarak gündeliklerin; yurtiçinde 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (a) fıkrası gereğince her yıl Merkezi Yönetim Bütçe Kanunlarıyla belirlenmesini öngörmüştür. Harcırah Kanununa mahalli idareler de tabi olduğu için genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler ve düzenleyici ve denetleyici kurumlarda geçici görevle memuriyet mahalli dışında başka yerde görevlendirilen memur ve hizmetlilere Kanuna ekli (H) işaretli cetvelde belirlenen gündelikler ödenmektedir. Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda belirlenen yurtiçi gündelik miktarlarında, görevin önemi ile ek gösterge ve aylık dereceler esas alınmaktadır. Kanuna ekli (H) işaretlinde ayrıca 6245 sayılı Kanunun 50 nci maddesi gereğince ödenmekte olan arazi tazminatı tutarları da belirlenmektedir.
H - CETVELİ
10/2/1954 Tarihli ve 6245 Sayılı Harcırah Kanunu
Hükümleri Uyarınca Verilecek Gündelik ve Tazminat Tutarları
1) 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre verilecek gündeliklerin hesabında bu tutar esas alınır.
* 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre yatacak yer temini için ödenecek ücretlerin hesabında gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı, (d) fıkrasına göre yapılacak ödemelerde ise görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı, takip eden 80 günü için gündeliklerinin %50 si, müteakip 90 günü için ise müstehak oldukları gündeliklerinin %40’ı esas alınır.
Bu tazminattan yararlananlardan;
1) Memuriyet mahalli dışındaki çalışma alanlarında hizmet görenler ile 24/2/1984 tarihli ve 2981 sayılı Kanun uygulamasında çalışan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personeline yukarıda yazılı miktarların yarısı ek olarak ödenir.
2) Bu çalışmaları dolayısıyla arazide, şantiyede veya gemilerde geceleyenlere bu suretle bulunacak miktarın yarısı ek olarak ayrıca ödenir.
|
İ- CETVELİNDEKİ DÜZENLEMELER
Cetvelde çeşitli kanun ve kanun hükmünde kararnamelere göre Bütçe Kanununda gösterilmesi gereken parasal ve diğer sınırlara yer verilmiş olup, Harcırah Kanununda olduğu gibi genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler ve düzenleyici ve denetleyici kurumlar gibi mahalli idareler de (İ) cetvelinde yer alan kanunlara tabi bulunduklarından bu sınırlamalardan parasal olanlara uymak zorundadırlar.
a) 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu
Mahalli idareler satış, kiraya verme, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ve trampa işlerinde 2886 sayılı Kanunda belirtilen ihale usulleri ile gerçekleştirmekte olup, 2018 yılı için belirlenmiş parasal sınırlar aşağıdaki gibidir.
|
|
Parasal Sınır |
Madde 17/2 |
Basın İlan Kurumunca yapılan ilanlar |
682.400 TL |
Madde 17/3 |
Resmi Gazete ile ilanlar |
2.047.200 TL |
Madde 45 |
Bu madde ile ilgili parasal sınır, Hazineye ait taşınmazların satışında 10.000.000 TL. olup, bu tutarı yirmi katına kadar artırmaya Maliye Bakanı yetkilidir. | |
Madde 51 |
Pazarlık usulü ihale; |
|
|
İllerde, kuruluş merkezlerinde, askeri kurum kuruluş ve birliklerde, büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde ve nüfusu 50 bini geçen ilçelerde |
74.550 TL |
|
Diğer ilçelerde |
37.150 TL |
Madde 76 |
Taşınır ve taşınmaz malların satış, kira, trampa edilmesi ve mülkiyetin gayri ayni hak tesislerinde, mahalli komisyonlarının yetkileri; |
|
|
Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde |
450.300 TL |
|
Diğer büyükşehir belediyesi olan illerde |
225.300 TL |
|
Diğer illerde ve nüfusu 50 bini geçen ilçelerde |
163.300 TL |
|
Diğer ilçelerde |
122.000 TL |
|
Bu madde ile ilgili parasal sınırları, her biri için ayrı ayrı veya birlikte dört katına kadar artırmaya Maliye Bakanı yetkilidir. |
|
b) 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu
|
|
Parasal Sınır |
Madde 3/2 |
Bakanlar Kurulunca kabul olunan, büyük enerji ve sulama projeleri ile iskan projelerinin gerçekleştirilmesi, yeni ormanların yetiştirilmesi, kıyıların korunması ve turizm amacıyla yapılacak kamulaştırmalarda, bir gerçek veya özel hukuk tüzelkişisine ödenecek kamulaştırma bedeli |
249.400 TL |
c) 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu
5018 sayılı Kanun mahalli idareler de dahil olmak üzere genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri için uygulanması gereken bir kanun olup, sözkonusu Kanunun 35 inci maddesinin birinci fıkrasında harcama yetkilisinin uygun görmesi ve karşılığı ödeneğin saklı tutulması kaydıyla, ilgili kanunlarda öngörülen haller ile gerçekleştirme işlemlerinin tamamlanması beklenilemeyecek ivedi veya zorunlu giderler için avans vermek veya kredi açmak suretiyle ön ödeme yapılabileceği ve verilecek avansın üst sınırlarının ise merkezî yönetim bütçe kanununda gösterileceği hüküm altına alınmıştır. 40 ıncı maddede ise bağış ve yardımlar ve 79 uncu maddede ise kamu alacaklarının silinmesi ile ilgili hükümler yer almakta olup, 2018 yılı için belirlenmiş parasal sınırlar aşağıdaki gibidir.
2018 YILI İÇİN BELİRLENMİŞ PARASAL SINIRLAR
|
TL |
| |
Madde 35/1 |
Basın İlan Kurumunca yapılan ilanlar |
682.400 TL |
|
|
Resmi Gazete ile ilanlar |
2.047.200 TL |
|
|
Yapım işleri ile mal ve hizmet alımları için; |
|
|
|
1- İllerde, kuruluş merkezlerinde, büyükşehir belediye sınırları içindeki ilçeler ve nüfusu 50 bini geçen ilçelerde |
1.350 TL |
|
|
2- Diğer ilçelerde |
700 TL |
|
|
Yabancı konuk ve heyetlerin ağırlanması amacıyla görevlendirilecek mihmandarlara |
9.000 TL |
|
|
Ankara, İstanbul ve İzmir il merkezlerinde mahkeme harç ve giderleri için |
94.700 TL |
|
|
Diğer illerde Mahkeme harç ve giderleri için |
34.400 TL |
|
|
İl dışına yapılacak seyahatlerde akaryakıt giderleri için kullanılmak üzere |
7.000 TL |
|
|
Yargılama Giderleri |
14.650 TL |
|
|
Posta ve Telgraf Giderleri (Yüksek Mahkemeler İçin) |
3.250 TL |
|
Madde 40/4 |
Bağış ve yardımlar için |
30.400 TL |
|
Madde 79 (a) bendi |
Zarurî veya mücbir sebeplerle takip ve tahsil imkânı kalmayan kamu alacaklarının silinmesinde |
17.200 TL |
|
(b) bendi |
Tahsili için yapılacak takibat giderlerinin asıl alacak tutarından fazla olacağı anlaşılan kamu alacaklarının silinmesinde |
17 TL |
|
|
|
Belediye tahsildarlarının üzerlerinde tutabilecekleri parasal limit “Belediye Tahsilat Yönetmeliği”nin 10 uncu maddesinde düzenlenmiş ve tahsilat tutarı son genel nüfus sayımına göre nüfusu 10.000’e kadar olan yerlerde, 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanununun 83 üncü maddesinin (A) bendinin (a) alt bendi uyarınca(1050 sayılı Kanun mülga olduğu için 5018 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin birinci fıkrası) her yıl Bütçe Kanunu ile illerde ita amiri mutemetleri için belirlenen avans limitinin 2 katını, nüfusu 10.000’den fazla olan yerlerde ise, bu limitin 4 katını geçmesi halinde 15 günlük süre beklenmeden vezneye veya bankaya yatırılması zorunlu kılınmıştır.
K- CETVELİNDEKİ DÜZENLEMELER
Ek ders, konferans ve fazla çalışma ücretleri ile diğer ücret ödemelerinin tutarları Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (K) cetvelinde belirlenmektedir.
|
|
Tutar |
Saat Başı Fazla Çalışma Ücreti |
657 sayılı Kanunun 178 inci maddesi uyarınca |
1,97 TL |
Özel kanunlarındaki hükümler uyarınca bütçe kanunlarıyla belirlenmesi gereken fazla çalışma ücretleri için bu saat ücreti esas alınmaktadır. | ||
Büyükşehir ve İl Belediye Başkanları ile birlikte çalışan personele ayda 90 saati geçmemek üzere makam onayına istinaden |
2,08 TL |
Belediyeler ile bunlara bağlı müstakil bütçeli kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarda (iktisadi işletmeler hariç), görevlerinin niteliği gereği 657 sayılı Kanunda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın zabıta ve itfaiye hizmetlerinde fiilen çalışan personele (destek hizmeti yürüten personel hariç), belediye meclisi kararı ile tespit edilen tutar, fazla çalışma ücreti olarak maktuen ödeneceği (K) işaretli cetvelde düzenlenmiş ve bunlara ödenecek aylık fazla çalışma ücreti de en son yapılan resmi nüfus sayımına göre belediye nüfusuna göre yapılmaktadır.
|
|
Tutar |
Aylık Maktu Fazla Çalışma Ücreti |
10.000’e kadar olanlar için |
263 TL |
10.001’den 50.000’e kadar olanlar için |
282 TL | |
50.001’den 100.000’e kadar olanlar için |
312 TL | |
100.001’den 250.000’e kadar olanlar için |
352 TL | |
250.001’den 1.000.000’e kadar olanlar için |
420 TL | |
1.000.001’den fazla olanlar için |
487 TL | |
Ankara, İstanbul ve İzmir büyükşehir belediyeleri dışındaki diğer büyükşehirlerin belediye sınırları içerisindekiler için |
487 TL | |
Ankara, İstanbul ve İzmir büyükşehirler belediye sınırları içerisindekiler için |
648 TL |
Aylık maktu fazla çalışma ücreti alanlara, her ne ad altında olursa olsun ayrıca fazla çalışmaya yönelik olarak başkaca bir ödeme yapılmayacağı ve yukarıdaki hükümlere göre ödenecek aylık maktu fazla çalışma ücretleri;
a) Görevin yapılması sırasında veya görevden dolayı yaralanma ve sakatlanma hallerinde tedavi süresince,
b) Bir yılda toplamı 30 günü geçmeyen hastalık izni sürelerinde,
c) İtfaiye hizmetlerinde çalışan personel için görevin yapılması sırasında veya görevden dolayı hastalanma hallerinde tedavi süresince,
ç) Yurt içinde yapılacak hizmet içi eğitime katılma ve geçici görevli olarak bulunma durumlarında,
ödenmeye devam olunacağı, diğer hallerde ise, fiilen çalışıldığı sürece ve bu süre ile orantılı olarak ödeneceği (K) işaretli cetvelde ifade edilmiştir.
(K) cetvelinde ayrıca, 5393 sayılı Belediye Kanununun 39 uncu maddesinde yer alan belediye başkanının özlük hakları ile ilgili göstergelerin ise1/1/2018-31/12/2018 tarihleri arasındaki dönemde “2.280” rakamının eklenmesi suretiyle uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
T- CETVELİNDEKİ DÜZENLEMELER
237 sayılı Taşıt Kanununun 9 uncu maddesi gereğince kurumların satın alacağı taşıtların azami satınalma bedelleri, her yıl bütçe kanunlarına bağlı cetvellerde gösterilmesi gerekli olup, sözkonusu Kanuna genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler ve düzenleyici ve denetleyici kurumlar gibi mahalli idareler de tabii olduğundan, (T) işaretli cetvelde yer alan azami satın alma bedellerine uymak zorundadırlar.
Sıra No |
Taşıtın Cinsi |
Azami Satın Alma Bedeli |
1-a |
Binek otomobil |
151.200 TL |
1-b |
Binek otomobil |
166.350 TL |
2- |
Binek otomobil |
54.250 TL |
3- |
Station-Wagon |
56.700 TL |
4- |
Arazi binek (En az 4, en fazla 8 kişilik) |
96.750 TL |
5- |
Minibüs (Sürücü dahil en fazla 17 kişilik) |
87.500 TL |
6- |
Kaptıkaçtı (Arazi hizmetleri için) |
127.500 TL |
7- |
Pick-up (Kamyonet, sürücü dahil 3 veya 6 kişilik) |
77.700 TL |
8- |
Pick-up (Kamyonet, arazi hizmetleri için sürücü dahil 3 veya 6 kişilik) |
98.600 TL |
9- |
Panel |
76.400 TL |
10- |
Midibüs (Sürücü dahil en fazla 26 kişilik) |
167.850 TL |
11-a |
Otobüs (Sürücü dahil en az 27, en fazla 40 kişilik) |
262.550 TL |
11-b |
Otobüs (Sürücü dahil en az 41 kişilik) |
598.250 TL |
12- |
Kamyon (Şasi-kabin tam yüklü ağırlığı en az 3.501 Kg) |
98.550 TL |
13- |
Kamyon (Şasi-kabin tam yüklü ağırlığı en az 12.000 Kg) |
145.250 TL |
14- |
Kamyon (Şasi-kabin tam yüklü ağırlığı en az 17.000 Kg) |
176.500 TL |
15- |
Ambulans (Tıbbi donanımlı) |
177.550 TL |
16- |
Ambulans (Arazi hizmetleri için) |
222.200 TL |
17- |
Pick-up (Kamyonet, cenaze arabası yapılmak üzere) |
78.000 TL |
18- |
Motorsiklet (En fazla 600 cc.lik) |
11.900 TL |
19- |
Motorsiklet (En az 601 cc.lik) |
28.500 TL |
20- |
Bisiklet |
2.650 TL |
21-a |
Güvenlik önlemli binek otomobil (Cinsi ve fiyatı Maliye Bakanlığınca belirlenir.) |
|
21-b |
Güvenlik önlemli servis taşıtı (Cinsi ve fiyatı Maliye Bakanlığınca belirlenir.) |
|
22- |
Diğer taşıtlar (Cinsi ve fiyatı Maliye Bakanlığınca belirlenir.) |
|
Cetvelde yer alan T-1a cinsi taşıtlar 237 sayılı Taşıt Kanununa ekli (1) sayılı cetvelde yer alan Makamlar ile Devlet Protokol Hizmetlerinde kullanılmak üzere Dışişleri Bakanlığınca satın alınacak taşıtlar için tahsis edilmişken, T-1b cinsi taşıtlar 237 sayılı Taşıt Kanununa ekli (1) sayılı cetvelde yer alan ilk üç sıradaki Makamlar için tahsis edilmiş bulunmaktadır.
Bu cetvelde belirlenen azami satın alma bedelleri, her türlü vergi öncesi bedelleri ifade etmekte olup, bu fiyatlarda değişiklik yapmaya, bu bedelleri belirli makam ve hizmetler için farklı miktarlarda tespit etmeye Maliye Bakanı yetkili kılınmıştır.
İçerik Ağacı







































































































































